کرونا چیست ؟
کرونای جدید 2019-nCoV
شیوع کوروناویروس ووهان و کرونای جدید
در دسامبر ۲۰۱۹نیز، در شهر ووهان چین جدیدترین گونه از کروناویروس به نام 2019-nCoV با همهگیری در انسان شیوع پیدا کرد.که تاکنون جان 427 نفر را گرفتهاست. این نوع کرونا ویروس قبل از این همهگیری در انسان دیده نشده بود.ابتلای بیش از 20400 نفر به این ویروس تأیید شده و مواردی از ابتلا در تایلند، کره جنوبی، ژاپن، تایوان، استرالیا، فیجی، فرانسه، ترکیه و آمریکا مشاهده شدهاست.
شیوع این ویروس موجب ایجاد بحرانی جهانی و بهداشتی شد. اکثر کشورهای دنیا مسافرانی که این اواخر به چین سفر داشتن را مورد ارزیابی یا قرنطینه انجام داده و برخی پروازهای دنیا به چین لغو شدهاند.
منشأ ویروس
مثلاً منشأ ویروسهای کرونا که در گذشته همهگیر شده بود، در حیوانات بود. ویروس سارس اول در خفاش شروع شد و بعد به گربههای ولگرد منتقل شد و بعد هم به انسان رسید. از سال ۲۰۱۴تا کنون که ویروس مرس در خاورمیانه موجب مرگ ۸۵۸نفر از ۲۴۹۴بیمار مبتلا شد، از شتر به انسان رسیده بود. آخرین نوع آن، طبق تحقیقات پژوهشگران، خفاش است. البته ممکن است جانوران دیگری هم در شیوع نقشی داشته باشند.
علائم اصلی بیماری کرونا
از علایم اصلی این بیماری میتوان به تب، سرفه، تنگی نفس و مشکلات حاد تنفسی اشاره کرد. همچنین بیمار ممکن است سرفههای چند روزه ظاهراً بدون دلیل نیز داشته باشد. در موارد حاد مشکلات گوارشی نظیر اسهال، نارسایی حاد تنفسی، اختلالات انعقادی خون و نارسایی کلیه نیز گزارش شدهاست که این مورد میتواند بیمار را به همودیالیز نیازمند کند.
نحوه انتقال بیماری کرونا
بسته به نوع کروناویروس، روشهای انتقال آن متفاوت است. در برخی از موارد روشهای انتقال بیماری از انسان به انسان شبیه بیماری آنفلوآنزا از طریق سرفه و عطسه است. با این حال احتمال انتقال بیماری در فضای باز بسیار محدود بوده و موارد انتقال انسان به انسان در مواردی رخ دادهاست که افراد به مدت طولانی در فضای بسته در کنار فرد بیمار بودهاند مانند افرادی که در بیمارستانها با بیماران در ارتباط هستند. هنوز مشخص نیست که این بیماری نخستین بار از طریق جانوران به انسان منتقل شدهاست یا از طریق سطوح آلوده به ویروس.
درمان
دانشمندان توانسته اند برای انواع مختلف کروناویروس، کمی پس از شیوع آنها، درمان هایی پیدا کنند. در مورد نوع مرس، گروهی از دانشمندان به رهبری «ادوارد تریبالا» از دانشگاه گوتنبرگ سوئد و «ولکر تیل» از دانشگاه برن آلمان مادهای به نام «K22» کشف کردند که به نظر میرسد توانایی این ویروسها را برای گسترش در انسانها مسدود میکند. «K22» تکثیر کروناویروس را در سلولهای پوششی دستگاه تنفسی انسان مهار میکند. «K22» در مقابله با کروناویروسهای بیضرری که در انسان علائم سرماخوردگی ایجاد میکنند و کروناویروسهای عامل بیماری سارس و مرس مؤثر است. ویروسها برای تولیدمثل باید غشای سلولهای انسانی جداگانهای در اختیار بگیرند تا در آن نوعی پایه نگهدارنده درست کنند و ماشین تولید ویروس خود را در آن مستقر کنند و ماده «K22» این روند را غیرممکن میکند.
برای پیشگیری از ابتلا به کروناویروس چند توصیه دارد که به شرح ذیل است :
دستان خود را چند بار در روز به مدت 20 ثانیه با آب و صابون بشویید؛ اگر آب و صابون در دسترس شما نیست با یک ضدعفونی کننده الکلی دستان خود ر ا بشویید.
با دستان کثیف چشمها، بینی و دهان خود را لمس نکنید.
هنگام عطسه و سرفه دهان و بینی خود را با دستمال بپوشانید و بعد دستمال را دور بیندازید.
از دست دادن و بوسیدن افراد دارای علائم سرماخوردگی خودداری کنید.
پخت صحیح و کامل گوشت و تخم مرغ بسیار توصیه میشود.
اگر بیمار هستید در خانه بمانید.